Tijdens een storm kan er schade ontstaan aan de dakbedekking van uw woning, in het ergste geval kan het voorkomen dat ook het houtwerk van uw dak beschadigt. Iets wat u vanzelfsprekend maar al te graag wilt voorkomen! Schakel de hulp van een erkende dakdekker bij u in de buurt in, om uw dak zo snel mogelijk te laten repareren bij stormschade. Het is van groot belang dat een dergelijke reparatie snel wordt uitgevoerd, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld waterschade in uw woning ontstaat. Waterschade is vaak erg lastig te herstellen, zeker als het vocht in het houtwerk van uw dak trekt. Daarbij is een lekkage in uw woning vanzelfsprekend in geen geval fijn.

Hoe ontstaat schade aan uw dak?

De schade aan uw dak kan op verschillende manieren ontstaan, waarbij het voornamelijk afhankelijk is van het type dak wat u heeft. Heeft u bijvoorbeeld een schuin dak met dakpannen, dan kan schade aan uw dak ontstaan door de wind die rond uw dak suist. De wind kan onder uw dakpannen komen, waardoor een dakpan wordt meegenomen op de wind en daardoor van uw dak valt. Op een plat dak ontstaat schade aan de dakbedekking vaak als gevolg van steentjes en takjes die tegen de dakbedekking slaan. De wind neemt deze steentjes van de grond mee en laat deze hard tegen uw dakbedekking tot stilstand komen. Als gevolg hiervan kunnen er scheurtjes of barstjes in de bedekking van uw platte dak ontstaan.

Een andere manier waarop de schade aan uw dakbedekking kan ontstaan, is door slijtage in de zomer. Zeker als er een felle zon op uw dakbedekking staat, kan de dakbedekking uitdrogen met kleine barstjes tot gevolg.

Gevolgen van schade aan uw dak

Het voornaamste gevolg van schade aan uw dak of dakbedekking, is dat het vocht bij regen of sneeuw bij uw dak naar binnen kan sijpelen. Het vocht trekt vervolgens in het houtwerk van uw dak, waardoor er schimmelplekken ontstaan. Dit kan ook gebeuren als het vocht in een muur of plafond trekt. Wanneer u een lekkage onder uw dak niet snel genoeg doorheeft, wordt het heel lastig om de ontstane waterschade nog te herstellen. Bent u er wel op tijd bij, dan kan een timmerman het vocht vaak nog uit uw muren, plafonds en houtwerk laten trekken met speciale vochtvreters.

Doordat het water vaak maar zeer langzaam bij uw dak naar binnen sijpelt, kan het lastig zijn om een lekkage te herkennen. Laat uw dakbedekking daarom eens per jaar controleren door een erkende dakdekker bij u in de buurt. Zo kan een barst of scheur tijdelijk herkend worden, zodat de dakbedekking tijdig hersteld kan worden.

Schade aan dak laten repareren

Mocht u te maken hebben met een lekkage, of een andere vorm van schade aan uw dak, dan kunt u de hulp van een dakdekker eveneens inschakelen. Dakdekkers Amersfoort heeft vaak een snelle oplossing voor schade aan het dak, waardoor een grotere schade voorkomen kan worden. Bij weggewaaide dakpannen kunt u deze vaak zelf vervangen.