De vraag naar mantelzorg is de afgelopen jaren flink toegenomen in Nederland. Steeds vaker moeten kinderen hun ouders of bijvoorbeeld opa’s en oma’s verzorgen, zodat zij niet naar een seniorencomplex hoeven voor de dagelijkse verzorging. Daar komt bij, dat de meeste verzorgingshuizen al vol zitten en alleen ouderen aannemen, die daar op aandringen van een arts zijn binnengekomen. Een goede oplossing is in dit geval de keuze voor een mantelzorgwoning, wat een relatief nieuw begrip is in Nederland. Met een mantelzorgwoning van prefab woning online krijg je tijdelijk een extra woning aan een al bestaande woning. Doel hierbij is dat ouderen in de mantelzorgwoning komen te wonen en kinderen in hun eigen huis blijven. Zo kan een kind de oudere snel verzorgen, mocht dit noodzakelijk zijn. Het kind woont in dit geval immers letterlijk op loopafstand van de oudere!

Werking van een mantelzorgwoning

Bij mantelzorgwoningen is het gebruikelijk om de tijdelijk woning naast een bestaande woning te plaatsen, vaak in de tuin als dit mogelijk is. Het begrip tijdelijk is erg wisselend van betekenis, het kan gaan over enkele jaren, maar bijvoorbeeld ook over een periode van tientallen jaren. Dit is sterk afhankelijk van de gezondheid en wensen van de oudere, die in de mantelzorgwoning moet gaan wonen. Ook kan het bijvoorbeeld zo zijn, dat er na de ene oudere een nieuwe in de woning komt te wonen. Op deze manier vormt een mantelzorgwoning een alternatief voor het wonen in een seniorencomplex of een zorginstelling voor de oudere.

Gezelligheid en privacy gecombineerd

Het voornaamste doel van een mantelzorgwoning is het bieden van de mogelijkheid voor kinderen om de oudere te verzorgen, mocht dit noodzakelijk zijn op een bepaalde leeftijd. Ook kunnen kinderen de oudere meer gezelligheid bieden met een mantelzorgwoning. Niet langer is een oudere afhankelijk van de hulp van bijvoorbeeld een wijkverpleegster of andere instantie. Door de woning naast een bestaande woning te plaatsen behouden zowel de oudere(n) als de kinderen hun privacy.

Opbouw van een mantelzorgwoning

In de basis zijn veel mantelzorgwoningen gelijk aan elkaar. Vaak bestaat zo’n woning uit een simpel halletje, een woonkamer, een open keuken, de slaapkamer en een ruime badkamer. In sommige gevallen is het mogelijk om te kiezen voor een mantelzorgwoning met meerdere kamers als hier de behoefte en ruimte voor is vanzelfsprekend. Door de prefab bouw manier waarop de woningen zijn opgebouwd, kunnen de mantelzorgwoningen relatief snel en eenvoudig op de juiste plek worden geplaatst en in een later stadium weer worden weggehaald.

Het fraaie aan de meeste mantelzorgwoningen is dat deze volledig naar wens kunnen worden aangepast aan de binnenzijde. Zo kan een mantelzorgwoning worden aangepast op de zorgbehoeften die een oudere heeft. Wanneer deze bijvoorbeeld slecht te been is, kan er gekozen worden voor de toevoeging van een reling aan muren of in het toilet. Dit is slechts een voorbeeld, want zo zijn er logischerwijs nog tal van andere mogelijkheden om het leven van een oudere gemakkelijker te maken. Voor de kinderen is een mantelzorgwoning bijvoorbeeld fijn, omdat er niet langer gereisd hoeft te worden om een oudere te bezoeken of te verzorgen.