Het isoleren van een groot deel van de daken is in Nederland niet moeilijk. Tussen de steunbalken en onder de lattenbodem met je pannen breng je isolatiemateriaal aan en daaroverheen eventueel afwerkend materiaal als je vaker net onder je dak bent. Bij platte daken is er een paar dingen waar extra rekening mee gehouden moet worden. In dit artikel ga ik meer in op dakisolatie.

Vocht bij het dak

Iedereen die wel eens met een dak met pannen is bezig geweest – al is het alleen maar er even goed naar gekeken te hebben – ziet meteen het grote verschil met een plat dak waardoor isoleren van de laatste wat valkuilen heeft. Pannen maken je dak waterdicht doordat ze zo gelegd zijn dat de bovenste steeds de rij eronder overlappen. Hierdoor loopt het water altijd af.
Bij platte daken wordt dit effect bereikt door aan de buitenkant een waterdichte laag aan te brengen. Dit maakt het voor het vocht in je huis sowieso al moeilijker om het huis te verlaten, dus bij een isolatie van zo’n dak dien je materialen te gebruiken, die ervoor zorgen dat al dit overtollige vocht niet terecht komt in je isolatiemateriaal.

Dampremming

De isolatieplaten onder een plat dak moeten aan de warme kant (die kant die richting de rest van het huis wordt aangebracht) een laag hebben, die damp tegenhoudt. Juist bij grote temperatuurverschillen wil je het condens vocht namelijk op een nog wel te bereikbare plaats hebben, waar het niet meer schade kan veroorzaken dan kortstondig neerslaand vocht. Dit is voor je huis makkelijk te overleven, zonder dat je bang hoeft te zijn voor schimmelvorming.

Luchtlaag

Omdat vocht zelfs met de beste materialen en voorbereiding toch gaat waar het niet komen mag is het ook belangrijk om er voor te zorgen dat het ongewenste vocht dat toch door weet te dringen tot je isolatiemateriaal alsnog kan ontsnappen. Platte daken hebben rondom een kleine rand lopen waardoor lucht en vocht kan worden afgevoerd. Zorg ervoor, dat je deze expres aangebrachte opening niet per ongeluk afsluit met je isolatie. Een luchtlaag tussen plaatmateriaal en dakbeschot is hiervoor voldoende.

Meer weten over dakisolatie? Kijk op Isolatie Prijs Vergelijk.