Redenen om je huis goed te ventileren

Waarschijnlijk weten we allemaal wel dat het belangrijk is om een huis goed te ventileren. Dit houdt in dat we regelmatig een raampje open zetten en de ventilatieroosters open laten staan. Als de angst voor insecten je tegenhoudt om de ramen open te zetten, zijn horren ideaal. Raamhorren en deurhorren zorgen er namelijk voor dat je ramen en deuren lekker kunt openzetten, maar dat er geen vervelende insecten binnenkomen. Een goede ventilatie is nog belangrijker dan we vaak denken. Het heeft namelijk ontzettend veel voordelen om een schone lucht te creëren in huis. Besteed er daarom eens extra aandacht aan en verdiep je in de maatregelen die je kan treffen voor een gezond leefklimaat. Ben je nog niet overtuigd dat dit zeker de moeite waard is? In deze blog zetten we een aantal redenen voor je op een rijtje om je huis goed te ventileren.

Lichamelijke klachten voorkomen

Ten eerste is het goed ventileren van je huis belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Zit je wel eens op kantoor met de ramen dicht, waardoor het een beetje muf wordt? Datzelfde gebeurt als je je huis niet goed ventileert en lucht. Op een gegeven moment wordt het muf, en hier kun je suf van worden en hoofdpijn van krijgen. Om deze vervelende lichamelijke klachten te voorkomen, is het belangrijk dat er een constante toevoer is van frisse lucht.

Allergieën en ziektes voorkomen

Naast het voorkomen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, kan het goed ventileren van je huis ook ziektes en allergieën voorkomen. Onvoldoende ventilatie kan bijvoorbeeld zorgen voor huisstofmijt. Je kunt last krijgen van astma en van allergieën. Ook benauwdheid, hoesten, chronische verkoudheid en uitdroging kunnen worden voorkomen door een goede ventilatie.

Vochtige lucht in huis voorkomen

In een huis wordt dagelijks veel vocht geproduceerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door normale dagelijkse bezigheden als koken, douchen en wassen. Naast de mensen die in het huis wonen, produceren ook planten en huisdieren vocht. Maar al dit vocht is niet goed voor het leefklimaat. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor schimmels, die op hun beurt weer lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Door een goede ventilatie wordt de vochtige lucht afgevoerd naar buiten. En hierdoor ontstaan er geen schimmels!

Oplossen van schadelijke stoffen

Tot slot kun je door middel van een goede ventilatie schadelijke stoffen oplossen. Schadelijke stoffen produceer je door bijvoorbeeld door te schilderen. Maar ook door te roken of koken produceer je stoffen die je liever niet in huis wil. Rook daarom nooit in huis, en zet bovendien een raam open als je aan het koken bent. En wil je voorkomen dat er insecten in je eten terechtkomen? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van horren.