De populariteit van wellness in het algemeen en de sauna in het bijzonder is nog steeds groeiende. We hebben steeds meer behoefte aan rust, ontspanning, een goede gezondheid en een fit lichaam, maar kunnen ons door onze overvolle agenda’s niet altijd een bezoekje aan een wellnesscenter of sportschool permitteren. De oplossing? Een sauna in huis.

Een sauna in huis is allang geen bijzonderheid meer; de houten zweethutjes duiken in steeds meer woningen op. Dat komt omdat de voorwaarden voor een eigen sauna in huis een stuk laagdrempeliger zijn dan vroeger. Prijs en ruimte spelen een steeds kleinere rol. Waar je wel rekening mee moet houden bij het bouwen van een sauna in de woning, lees je in dit artikel.

Ruimte

Het is een misvatting dat je voor een eigen sauna in huis veel ruimte over moet hebben. Tegenwoordig zijn er al cabines verkrijgbaar van slecht één vierkante meter. Ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden, als de sauna bijvoorbeeld onder een schuin dak komt te staan. Dat maakt het een stuk makkelijker om een sauna in de badkamer kwijt te kunnen, zodat je tussen de sessies door direct onder een koude douche kunt stappen. Waar je de sauna ook wilt plaatsen, het is belangrijk dat je de ruimte goed kunt ventileren.

Plaatsing

Hoewel je de aangeschafte sauna natuurlijk kunt laten plaatsen door professionele installateurs, zijn de meeste cabines ook heel eenvoudig door jouzelf op te bouwen. Sauna’s worden namelijk geleverd als complete bouwpakketten die je met behulp van een duidelijk handleiding zo in elkaar zet. Let er dan wel op dat je de sauna altijd plaatst op een stabiele ondergrond, zodat de sauna altijd recht overeind blijft staan. Zorg daarnaast voor enkele centimeters ruimte tussen de muren en de wanden van de sauna om vochtproblemen te voorkomen.

Soorten sauna’s

Wie een eigen sauna in huis wil, zal ook een keuze moeten maken uit een enorm aanbod verschillende soorten cabines. Verreweg de bekendste sauna’s zijn de traditionele, Finse cabines en de infraroodcabines. Hier zit ook het grootste verschil tussen. Zo beschikt een Finse sauna over een kachel, die er langer over doet om de cabine op te warmen en gebruiksklaar te maken. Daar zijn hoge temperaturen voor nodig, maar liefst tussen de 70 en 100 graden. Dit levert een intensieve saunasessie op. IR-cabines beschikken over infraroodstralers die direct de huid opwarmen. Daar is een minder hoge temperatuur voor nodig, zodat je beter aan de warmte kunt wennen. Bovendien zijn de cabines vrijwel direct klaar voor gebruik. Wie twijfelt tussen een Finse sauna of een infraroodcabine, kan ook kiezen voor een combisauna: een combinatie van beide. Meer informatie over een sauna in eigen woning vind je op deze pagina.