Nederland vergrijst steeds meer. Het aantal mensen wat boven de 60 is wordt komende jaren steeds groter. Bij het ouder worden veranderd er veel met hun lichaam en geest. Ze ervaren steeds meer lichamelijke beperkingen. Voor veel ouderen is het moeilijk te accepteren dat hun lichaam steeds minder goed functioneert. Hun motoriek word door ouderdom steeds minder. Hier valt helaas weinig tegen te doen. Het enige wat helpt is zoveel mogelijk te blijven bewegen, om de achteruitgang te beperken.

Inleven

Wanneer je eigenaar bent, of je zit in het bestuur van een club of vereniging of heb je ouders boven de 60 zijn? Is het goed om in te leven de situatie van je omgeving. Het zijn vaak kleine dingen die niet opvallen maar een grote drempel kan zijn voor iemand die minder mobiel is. Loop bijvoorbeeld eens door de ruimte heen zonder je voeten goed op te tillen, struikel je dan makkelijk ergens over? Of probeer eens met een rollator/rolstoel door de gangen te lopen. Is er genoeg ruimte om overal langs te komen?

Aanpassingen woning

Ouderen willen graag zoveel mogelijk zelfstandig blijven. Het is voor veel ouderen moeilijk te accepteren om hulp te krijgen van anderen. Ze zijn namelijk hun hele leven gewend om voor andere te zorgen. Het is vaak moeilijk te accepteren voor hun dat ineens zoon of dochter gaan zorgen voor de ouders. Ouderen worden ineens gehandicapt maar willen niet continu hulp hebben. Dus probeer vooral niet te veel te pushen, want dan krijg je juist weerstand. Voor de ouderen is het vooral belangrijk om mee te blijven doen met de samenleving en behandeld worden als ieder ander. Kijk vooral naar wat voor aanpassingen hulp kunnen bieden om goed te blijven functioneren. Wonen ze in een huis met verdiepingen? Stuur ze niet gelijk naar een bejaardenhuis maar kijk dan eventueel voor een huislift. Lopen ze minder goed. Kijk dan naar rollators of kijk voor een wandelstok waarmee ze meer balans krijgen tijdens het lopen.

Beperking is pas als je er last van hebt

Je hebt pas last van je handicap als je ermee geconfronteerd word. Als je de trap niet meer op komt kan dit erg confronterend zijn dat je minder mobiel bent geworden. Dit heeft geestelijk ook veel invloed op ouderen.