Of u nu kiest voor het oversluiten van een bestaande hypotheek, een tweede hypotheek of een bijzondere hypotheekvorm, het is altijd verstandig diverse offertes op te vragen. Bij het vergelijken van de offertes kunt u op verschillende zaken letten: rentepercentage, kosten voor aflossing en verzekeringspremies, restschuld en flexibiliteit. Kiest u voor een variabele rente of zet u de rente liever voor een lange periode vast? Vastzetten geeft zekerheid, maar betekent over het algemeen dat u een iets hogere rentepercentage betaalt.

In een goede offerte staat een overzicht van maandlasten waarmee u de komende jaren te maken krijgt. Ook kunt u er informatie vinden over wat er na de eerste rentevaste periode gebeurt en wat de consequenties zijn als u tussentijds wilt veranderen. Verder vindt u in de offerte een geldigheidstermijn. Na deze datum vervalt de geldigheid van de offerte. U kunt dan weer een nieuwe offerte opvragen bij de hypotheekverstrekker.

Na het ondertekenen van de hypotheekverstrekker is het nog niet zeker dat u de hypotheek ook werkelijk krijgt. De bank heeft ongeveer twee weken nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Beoordeling door de hypotheekverstrekker

Om uw hypotheekaanvraag voor extra financiële ruimte te kunnen beoordelen heeft de hypotheekverstrekker verschillende documenten nodig. U moet onder meer een kopie van een geldig legitimatiebewijs, bewijzen van inkomsten, een werkgeversverklaring, het eigendomsbewijs van de woning en een taxatierapport of WOZ-beschikking met de ondertekende offerte meesturen.

De hypotheekverstrekker gaat aan de hand van de papieren na of u voldoende inkomsten hebt om de maandlasten te kunnen dragen. Aan de hand van de werkgeversverklaring kunnen ze zien dat u uw inkomsten waarschijnlijk ook in de toekomst behoudt. Verder controleert de hypotheekverstrekker of u geregistreerd staat bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Als u namelijk teveel leningen tegelijk aangaat, komt de betaling mogelijk in gevaar. Na alle controles neemt de bank een beslissing. U krijgt schriftelijk te horen of de bank met uw hypotheekaanvraag akkoord gaat. Bij een positieve beslissing kunt u een afspraak maken bij de notaris voor het ondertekenen van de hypotheekakte.