Het besparen van water is altijd een goede zaak. Je bespaart hierbij namelijk niet alleen op je waterrekening, maar ook op de gasrekening en draagt tegelijkertijd bij aan een beter milieu. Hoe je dit allemaal precies kan bereiken is te lezen in dit artikel met waterbesparingstips. Om de beste waterbesparende tips te weten vraag je advies aan een vakspecialist. Om deze reden hebben we aan de loodgieters van http://deloodgieteramersfoort.nl gevraagd wat zij de beste tips vinden voor het besparen van water.

Waarom water besparen?

>Je hoort de laatste jaren steeds meer over de veranderingen in het klimaat en in het bijzonder de opwarming van de aarde. Door deze hogere temperaturen smelten de poolkappen en stijgt de zeespiegel. Wanneer deze stijging door blijft zetten dan kan Nederland uiteindelijk geheel onder water komen te staan. Nu hoor ik je denken, als het teveel aan water en probleem is waarom moet ik dan nog steeds water besparen? Dit heeft vooral te maken met de energie die nodig is om het water schoon te maken. Het water dat thuis uit de kraan komt is namelijk eerst gezuiverd en daarbij is een grote hoeveelheid energie gebruikt. Ook wanneer we water in huis opwarmen wordt energie verbruikt. Hierbij ontstaat CO2 uitstoot die bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Ongemerkt minder water gebruiken

Wanneer we tips geven voor het besparen van water bij te dragen aan een beter milieu dan hoeft dit niet perse te betekenen dat je moet inleveren qua hygiëne. Met de waterbesparingstips die de loodgieters ons hebben gegeven is het niet nodig om minder te gaan douchen of de wasmachine minder vaak aan te zetten. Met deze tips ben je in staat om water te besparen zonder dat je hier zelf ook maar iets van merkt in het dagelijks leven. Als je ongemerkt minder water kan verbruiken dan is er geen excuus meer om geen gebruik te maken van deze toepassingen. Immers bespaar je geld op energie en water waardoor je de investering terug kunt verdienen en het is beter voor het milieu.

Besparingstips

Water wordt op verschillende manieren in huis gebruikt. We gebruiken water bijvoorbeeld wanneer we onszelf wassen, maar ook bij het wassen van onze kleren en de vaat. Onszelf wassen doen de meeste mensen onder de douche. Het wassen van kleren en de vaat wordt echter niet meer met de hand gedaan. Hiervoor hebben de meeste woningen wasmachines en vaatwassers voor in huis. Voor deze twee manieren waarbij water in huis gebruikt wordt heeft de loodgieter een tip om water te besparen.

Waterbesparende douchekoppen

Vooral bij gezinnen van meerdere personen zijn de douches die iedere ochtend en avond worden genomen door de familieleden verantwoordelijk voor een groot deel van het waterverbruik. Hier kan echter makkelijk op bespaard worden door waterbesparende douchekoppen te laten installeren. Met deze toepassingen kan je douchen met een stuk minder water zonder dat je dit zelf echt door hebt. Ook in de gootstenen kunnen waterbesparende kranen geïnstalleerd worden.

Energiezuinige wasmachine en vaatwasser

Huishoudelijke apparaten zijn allemaal voorzien van een energielabel. Hierop wordt aangegeven hoeveel energie een apparaat verbruikt. Wanneer wasmachines en vaatwassers energiezuinig zijn dan betekent dit ook dat het apparaat minder water verbruikt. Net als bij de waterbesparende douchekoppen betekent dat wanneer er minder water wordt verbruikt dat er ook minder water opgewarmd hoeft te worden en je kunt besparen op de energiekosten.