Er zijn veel goede redenen om een huis te huren. Huurwoningen worden lang niet altijd bewoond door mensen die de kosten van een hypotheek niet kunnen opbrengen. Ook voor andere groepen mensen kan huren heel aantrekkelijk zijn.
Starters
Starters op de woningmarkt kiezen er vaak voor om enkele jaren in een huurhuis te wonen. Vaak zijn zij niet alleen starter op de woningmarkt. Ze hebben vaak net een eerste of tweede baan gevonden en willen zich nog niet definitief in een bepaalde regio vestigen. Ook kijken ze even aan hoe hun relatie zich ontwikkelt. Een huurhuis is dan gemakkelijk. Als er iets verandert aan de situatie, zijn ze niet aan een huis gebonden dat hun eigendom is.
De senioren
Daarnaast kiest een groeiende groep 50-plussers voor huren. Ze hebben vaak jarenlang in een koophuis gewoond, maar kiezen nu voor het gemak. In een huurhuis hebben ze geen omkijken naar het onderhoud van de woning. Daarnaast kunnen ze het kapitaal dat vrijkomt door de verkoop van het huis benutten. Ineens wordt het mogelijk om een grote aankoop te doen, te reizen, het pensioen aan te vullen of de kinderen financieel op weg te helpen.
Dan is er nog een belangrijke groep mensen die een woning zoeken voor een bepaalde tijd. Dat kunnen studenten zijn, maar ook werkenden die tijdelijk in een regio zijn gedetacheerd. Voor politiebeambten, verpleegkundigen en leerkrachten is het in de grote steden vaak lastig snel een geschikte huurwoning te vinden. Ook zij kiezen vaak voor een huurwoning als tussenoplossing. Tot slot trekt de huurmarkt mensen die hun oude woning hebben opgezegd, maar nog niet in een nieuwe woning terecht kunnen.
Al deze potentiële huurders kunnen op veel verschillende manieren aan een huurwoning komen. Ze kunnen terecht bij de woningcorporaties, maar moeten dan vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast hebben pensioenfondsen en andere institutionele beleggers veel woningen in bezit. Deze bieden ze veelal te huur aan via makelaars. Bij huurbemiddelingsbureaus is het aanbod van de vele particuliere verhuurders te vinden. Studenten kunnen eveneens terecht bij de kamerbemiddelingsbureaus die in alle studentensteden te vinden zijn.
Naast alle officiële kanalen is ook het informele circuit voor huurders en verhuurders heel belangrijk. Veel huurders komen aan een woning door de advertenties in plaatselijke kranten geregeld na te lopen. Ook via persoonlijke contacten worden veel huurders en verhuurders bij elkaar gebracht.